Annons:
Etikettdiagnos
Läst 16534 ggr
[Memento Mori]
2014-02-26, 12:29

Vad är Borderline?

Ja, vad är då egentligen Borderline, eller Emotionellt Instabil Personlighetsstörning, som det också kallas? Det, och lite kort om behandlingar, hade jag tänkt gå igenom i den här artikeln!

Namnet till diagnosen

Till att börja med så tänkte jag snabbt gå igenom hur det kommer sig att diagnosen har dubbla benämningar. 

"Borderline" som på ett ungefär betyder "Gränsland" på svenska är den äldre och vanligare termen. Orsaken till att tillståndet döptes till det var för att under 1900-talen, när diagnosen först uppmärksammades, så delades psykiska tillstånd in som antingen neurotiska eller psykotiska sjukdomar, och då diagnosen inte riktigt passade in i någon av grupperna, utan det var ett gränsfall, ett "Gränsland" mellan de båda diagnoserna, så fick den heta just "Borderline".

På senare tid så har man börjat ifrågasätta namnet "Borderline", då det kan ses som nedvärderande att vara ett något mellanting, och därför myntades namnet "Emotionellt Instabil Personlighetsstörning" fram. 

Men både "Borderline (personlighetsstörning)" och "Emotionellt Instabil Personlighetsstörning" går fortfarande bra att använda. 

Symptom

Detta är de huvudsakliga sätten som Borderline kan uttrycka sig på. Men symptomen är individuella och kan variera från person till person. Man behöver alltså inte uppfylla alla kriterier, utan det räcker med fem av dem. Uppsök en kurator eller en psykiatrikermottagning om du tror att du lider av borderline.

  1. Skräck över att bli övergiven, och kan därför inbilla sig separationer. Gör därför stora ansträngningar för att undvika både verkliga och inbillade separationer.

  2. Instabila och intensiva relationer som pendlar mellan intensiv beundran och extrem nedvärdering, ofta på grund av moraliskt skäl. 

  3. Kraftigt störd, förvriden eller instabil självbild som visar sig i en identitetsstörning. Vanligt att lida av dysmorfofobi.

  4. Impulsivitet i minst två olika avseenden som oftast visar sig i missbruk av till exempel droger, mat, sex eller pengar. Detta kan leda till bland annat ätstörningar, oplanerade graviditeter, könssjukdomar eller kontakt med kronofogde.

  5. Återkommande självmordsförsök, hot om självmord eller självskadebeteende.

  6. Kortvarig kraftig förändring av sinnesstämning, så som stark irritation, ångest eller depression. Detta varar mellan några timmar och några dagar.

  7. Kronisk tomhetskänsla och återkommande känsla av leda.

  8. Intensiv vrede, svårighet att kontrollera ilska eller ofta förekommande temperamentsutbrott - som inte står i proportion till vad som väcker den.

  9. Kortvariga paranoida tankegångar eller förställningar. 

(Av: julbli)

Ett citat som jag själv tycker passar bra är: 

"Borderline individuals are the psychological equivalent of third-degree-burn patients. They simply have, so to speak, no emotional skin. Even the slightest touch or movement can create immense suffering."

På svenska blir det på ett ungefär:

"Individer med Borderline är den psykologiska motsvarigheten till tredje gradens brännskador. Dom har, så att säga, inget känslomässigt skinn. Även den minsta beröring eller rörelse kan skapa ofantligt lidande."

Sagt av Marsha Linehan, amerikansk psykolog som kom på DBT.

Behandling 

Det finns en del olika behandlingar för Borderlinepatienter men jag tänkte bara snabbt gå igenom dom fyra vanligaste. 

**KBT - Kognitiv beteendeterapi
**Den största delen av KBT är samspelet mellan personen, dess tankar, beteenden och känslor och även att samråda i sin omgivning. 

**DBT - Dialektisk beteendeterapi
**Handlar mer om att lära sig leva och finna stabilitet i sig själv och sin omgivning. Det används oftare vid allvarligare fall med grova självdestruktiva beteenden eller självmords tankar.

MBT - Mentaliseringsbaserad terapi
Mentalisering innebär att man försöker förstå och fundera över sina egna och andras känslor och tankar och även varför människors handlingar beror på dom.

Medicin
Ofta använder man sig av olika Stämningsstabiliserande läkemedel tillsammans med terapi. Dessa mediciner används även vid bipolaritet, och ska inte blandas ihop med SSRI (antidepressiva läkemedel).

Källor:
1177
Psykologiguiden
Sjukhus.nu
Wikipedia

För er som vill veta mer:

För er som är intresserade att få veta mer om diagnosen så lägger jag till en dokumentär som är skapad av"Borderline Personality Disorder Resource Center", den är på engelska.

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. Det finns även mycket du kan göra själv för att må bättre.
  • Redigerat 2020-12-18, 22:32 av Lia
Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2014-04-08, 23:06
#1

Inlägget är borttaget

VildaVittra
2014-04-08, 23:18
#2

#1 Det finns fördelar med det också. Jag har t.ex. jobbat med patienter med svåra hjärnskador som har svårt att kommunicera och min ökade känslighet gjorde att jag kunde "läsa dom".

Så allt är inte svart eller vitt, ibland är en diagnos randig. 😉

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

agneshak
2014-04-09, 21:42
#3

#2 Ja det kanske är sant. Den där kommentaren skrev jag i ett av mina alltärmörktochjobbigtochjagkämparförattinteskadamig-ögonblick. Oftast är det ganska jobbigt, tycker jag.

Charlie Brown
2014-06-08, 01:51
#4

Jag har systrar med den diagnosen. Jag har jobbat inom psykvård och mött många andra med samma diagnos. De är alla olika :) Tack och lov!

Men en faktor som är gemensam är att de delar in allt i svart och vitt. Antingen eller. Det är himmelskt bra eller bara skit. Det är själva definitionen på detta problem (sjukdom eller störning eller vad, vet jag inte vad vi ska kalla det). Det är ett jätteproblem som bör tas på allvar, mer allvar än nu! Jag har som sagt jobbat inom vården och vet dess brister. Jag är själv en vårdbehövande dessutom… Lider bl a av social fobi. Vi lever i ett hårt klimat som vi inte riktigt är anpassade för… Men förståelse är det första. Hjälp det nästa. :) Så kort vi lever borde det gå.

//Charlie

Lia
2014-06-08, 12:55
#5

#4 Ja, det är väldigt olika bland oss :) Diagnosen borderline är en personlighetsstörning, ingen sjukdom (för att förtydliga). Bra sagt!

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-01-04, 22:43
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
VildaVittra
2017-01-04, 22:57
#7

#6 Borderline är det folk vet vad det är och den diagnosen många av oss fick från början, så det var inte att vi som var med från början och startade sajten, inte vet att det numera inte heter det, utan för att de som surfar in här ska direkt veta vad sajten handlar om.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Lia
2017-01-04, 23:01
#8

#6 I mina papper står det Emotionellt Instabil Personlighetsstörning av borderlinetyp. Så jo, det används absolut fortfarande, och det kommer inte tas bort här heller.

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-01-05, 13:56
#9

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-01-05, 14:00
#10

Inlägget är borttaget

Lia
2017-01-05, 14:14
#11

#10 Om du känner dig obekväm med namnet behöver du ju inte använda dig av det. Här på sajten finns det gott om förklaringar, och det är som sagt lättare att ha kvar benämningen. Så nu tycker jag att vi lägger ner den diskussionen.

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-01-05, 14:16
#12

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-01-05, 14:18
#13

Inlägget är borttaget

Annons:
[Blue_Lugia]
2018-04-08, 21:39
#14

Hur gör jag om jag vill ta reda på om jag har Borderline? Många av punkterna stämmer fruktansvärt bra på mig!

Lia
2018-04-09, 02:11
#15

#14 Kontakta en psykolog och be om en utredning eller börja med att ta kontakt med vårdcentralen 🙂

[Borttaget]
[Borttaget]
2021-05-02, 16:07
#16

Inlägget är borttaget

Kikkolina
2022-05-21, 09:36
#17

Vad för mediciner ges vid borderline ?

Mvh/ Kikkolina

Upp till toppen
Annons: