Skriver av mig

Utredning och stesolid? Rätt?

2014-11-28 18:21 #0 av: punkmusic

Jag har precis påbörjat en utredning för vad som var tänkt borderline, jag har de flesta tecknen utom att vara suicidal.  Mina svängningar går snabbt och är över på några timmar oftast. För fyra dagar sedan var jag hos en utredare som tror att jag kan vara bipolär. Igår var jag hos en läkare på psyk som frågade om jag skulle kunna tänka mig medicin och om jag skulle vilja ha en snabbverkande eller en långsammare men med längre  verkan. Jag sa då att en snabbverkande är nog lämpligare på mig. 
Hon skrev då ut Stesolid 2mg, att nämna kan vara att jag har en tidigare droghistorik. 

Till och börja med, är det jag som patient som ska bestämma vilken sorts medicin som är lämpligast för mig? 
Är stesolid det valet som bör ha tagits då jag oftare är låg än euforisk, bör inte en mer "uppåt" medicin föreslagits?
Stesolid till en tidigare drogbrukare av främst marijuana och amfetamin? Kan jag vara bipolär och endå ha snabba svängningar?

Jag har även skrivit på psykologi men mina frågor kanske inte var rätta att ställa där

Anmäl
2014-11-28 18:23 #1 av: Hera

Stesolid är starkt vanebildande så det var ett märkligt val. Bättre hade ju varit med något humörstabilicerande.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2014-11-28 18:41 #2 av: Zepp

Stetsolid är snabbverkande och främst lugnande/ångestdämpande, man tar dem vid behov, dvs det är ingen förebyggande medecin altså.

Först måste man ha rätt diagnos, sen kan man eventuellt ge förebyggande om det tex är bipolär sjukdom.

Då får man som regel en kombination av Lamotigrin och något antipsykotiskt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-11-28 18:49 #3 av: punkmusic

#1 Ja jag håller med, men inget jag tnkte på exakt då, då jag var så inne i allt annat... 

#2 Nej det sa hon och de thar jag koll på att bara ta när jag verkligen är nere så att säga. Tack :)

Tror ni att jag kan ringa och ifrågasätta och möjligtvis oxkså kanske säga att jag inte vågar ta dessa och själv föreslå humörstabiliserande?

Anmäl
2014-11-28 20:06 #4 av: Zepp

Prata självklart med din läkare om dina farhågor speciellt med beroendeproblematik sen tidigare, se till att hon vet om detta!

De är lugnande/avslappnade/ångestdämpande.. och tas då självklart bara om det behövs.

De är dessutom vad jag förstår anmälningspliktig medecin iomed att de är beroendeframkallande, så du får inte mer än nödvändigt.

Sen så får nog vidare utredning visa om du behöver något stabiliserande?

Rätt använda så är de bra, för hamnar man i akut ångest och liknade så lär man inte kunna ta tag i resten av sitt liv.. och då hjälper inga medeciner i världen.

Problemet för många är att de alldrig tar tag i alla sina andra problem, då blir det ett ekorrhjul där mediciner skall lösa allt!

Så psykolog kanske inte är helt fel det heller?

Man får skilja på livsångest och psykisk sjukdom, det ena kan för övrigt leda till det andra men det är sällan bra att lägga lök på laxen.

Är man tillräckligt psykiskt frisk så brukar man som regel bättre kunna sortera ut och åtgärda vanliga livskrissituationer.

Alla brottas vi med livsrelaterade situationer, de flesta löser det på något sätt eller byter livsstil till något mer hållbart i längden.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-11-29 00:20 #5 av: punkmusic

#4 Så du tror att det an bli svårt för mig att få stämningsstabiliserande innan utredningen genomförts? Jag står i kö till psykolog och ska göra en väl genomgående undersökning :)

Jag har bytt livsstil  och det är jag väldigt glad över, jag har även flyttat 40 mil och fått en ny umgängeskrets så att säga.

Anmäl
2014-12-04 00:49 #6 av: Tillvaroturist

Jag fick Lamotrigin innan jag fått en diagnos, så det verkar inte omöjligt.

Anmäl
2014-12-04 14:25 #7 av: Lia

Jag vet inte angående medicinen med tanke på din historia, men jag fick själv också välja vad jag ville ta mellan lite olika sorter (ja, efter att ha provat en hel del). Men inget sånt starkt, så det förstår jag inte.

Min läkare fick också för sig att jag var bipolär, och satte den diagnosen på mig utan min vetskap, trots att jag redan blivit utredd för det. Så jag fick dra igång hela baletten igen när jag väl fick reda på det (det stod på ett sjukintyg...) och genomgå ytterligare en utredning som visade att jag inte var bipolär då heller. Så jag bad om en ny läkare.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2014-12-04 18:29 #8 av: punkmusic

#6 Åh så bra :)

#7 Jaha oj, jag blir så less ibland :( 
Det var en utredare som specialiserat sig på nya "medlemar" inom psykiatrin som pratade med mig och hon är psykolog sen så det var inte läkaren som sa att jag kunde vara bipolär :) Kanske något positivt iaf. AJg ska även göra något slags test på en dator inom snar framit för att få reda på mer om möjlig diagnos.

Anmäl
2014-12-07 02:01 #9 av: eirwen

Jag har provat många vid behovs mediciner. Det jobbiga för mig är att min kropp vänjer sig snabbt vid mediciner och de slutar få effekt på mig. Jag går nu på stesolid vid behov och det har räddat mig. Använder man dom rätt, inte för stora doser och inte regelbundet så blir man inte beroende. Enligt min läkare så blir man beroende efter ca 14 dagar om man tar den varje dag, det kan ju självklart skifta från person till person men man blir inte beroende för att man tar den någon gång ibland.

Värd för https://socialtarbete.fria.ifokus.se och medarbetare på Psykologi ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.