2014-03-01 23:27 #0 av: [Memento Mori]

Här tar jag upp olika beroende och vad man kan göra åt dem.

Alla har vi nog på ett eller annat sätt varit i kontakt med orden "missbruk" och "självskadebeteende". Många här på sajten med Borderline har nog dessvärre även själva tagit del av dem. 

Självskadebeteenden

Innebär att man på ett eller annat sätt medvetet skada sig själv. Det första som många tänker på är nog att skära eller bränna sig själv. Den vanligaste anledningen till att man gör det, och särskilt inom Borderline, är för att försöka slippa den inre smärtan eller som bestraffning för att man inte känner att man duger.

Men någonting som många inte riktigt tänker på är att beroenden också kan vara ett slags självskadebeteende, vid kraftigt och regelbundet alkohol- eller narkotikamissbruk kommer kroppen till skada.

Beroenden

Som alla säkert redan vet innebär ett beroende att man har någon dålig vana som man inte riktigt kan sluta med även om man själv skulle vilja. De vanligaste i Sverige är alkohol, tobak och narkotika. Men det finns ju en hel del mer som bland annat spel-, socker- och shoppingberoende.

Impulsivitet och vårdslöshet

Ett problem som många med borderline också har. Man är impulsiv och vårdslös, vilket kan märkas genom vårdslös bilkörning, impulsaffärer som skadar ekonomin eller sexuell oförsiktighet. 

Vad kan man själv göra då?

Det bästa man kan göra om man inte redan har kontakt med sjukvården eller psykiatrin är att ta kontakt med dem. För er som har svårt för att ringa eller gå dit själva rekommenderar jag en sida som heter "Mina vårdkontakter" (se länk nedan). Där går det att boka tid med en läkare och även förklara varför man söker hjälp.

Annars går det också att prata med bland annat kuratorer, och det finns även en del föreningar för olika typer av missbruk.

Om det är något du undrar över angående missbruk eller självdestruktiva beteenden så går det dessutom att fråga om sådant på sidan, eller ringa 1177 som har personal som svarar dygnet runt. 

Vad kan man göra som anhörig?

Det är väldigt hemskt som anhörig att se personen man älskar skada sig själv eller missbruka någonting. Det bästa man kan göra är att finnas där som stöttning och försöka få personen till att söka hjälp. Är personen under 18 år så kan det vara på sin plats att berätta för föräldrarna så att de vet om det och kan hjälpa till. 

Dessutom är det viktigt att tänka på sig själv också. Det är tyvärr lätt att utveckla ett medberoende om man lever tillsammans med någon annan som är beroende, på samma sätt som att man lätt blir nedstämd av att se sin vän, partner eller familjemedlem skada sig själv. Så även som anhörig kan det vara bra att prata med någon, på sajten "Beroendelinjen" finns det ett par olika stödmöjligheter till er som är anhöriga. 

Vidare hjälp:
Beroendelinjen
Mina vårdkontakter
Nationella självskadeprojektet

Källor:
Vårdguiden - Beroenden och missbruksvård 
Vårdguiden - Självskadebeteende
Can - Borderline och beroenden

Extra länkar:
Beroenden iFokus
Lista på föreningar 
Skuld och skam
Att läka trasiga känslor